Whatsapp ons
KLANTENSERVICE

Aanschaf en onderhoud van penselen

5 Handige tips bij de aanschaf en het onderhoud van penselen.

Tip # 1: Elke artiest heeft zijn eigen tools . Als kunstschilder is je penseel het meest gangbare gereedschap om je creativiteit te uiten in artistiek werk. Als het niet geschikt is voor wat je doet, zal het zichtbaar zijn in je werk. Kies penselen zorgvuldig, het is je artistieke verlengstuk!

Tip # 2: Elk penseel heeft zijn eigen kenmerken Elk penseel heeft zijn eigen vorm qua handvat en tip en een verschillende samenstelling van de haren. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van je penselen.

De keuze wordt grofweg gemaakt door de techniek en het onderwerp dat je gaat schilderen. Platte penselen worden vooral gebruikt om achtergronden en grote vlakken te schilderen en rondere penselen gebruik je vaker bij het schilderen van details, maar er zijn veel meer vormen.

Naast verschillende vormen zijn penselen ook verkrijgbaar in verschillende maten. Het is niet altijd gezegd dat je een klein penseel gebruikt bij een klein schilderij of een groot penseel bij een groot schilderij. Het hangt vooral af van je schilderstijl. Alleen door te experimenteren kom je er achter wat voor jou het beste werkt.

Schilderen/Penselen en kwasten - Wikibooks

Tip # 3: Elke techniek heeft zijn eigen penseel Met acrylverf kun je zelfs schilderen met een spons of een tak, of met je vingers. Maar een mooi aquarel penseel gebruiken om met acrylverf te werken, dat is ronduit jammer! Het is echt belangrijk om hier rekening mee te houden want als er iets is dat een penseel bederft, dan is het om verf te gebruiken die niet geschikt is voor samenstelling van de haren. Het zou een beetje zijn als je tanden poetsen met je haarborstel … geen strak plan!

Gebruik voor acrylverf het liefst penselen met synthetische haren. Daartegenover staat dat voor de aquareltechnieken de voorkeur uitgaat naar penselen met fijne en absorberende haren. Voor olieverf kun je ook synthetische haren gebruiken, afhankelijk van wat je wilt schilderen. Om gedetailleerder te kunnen werken is het fijner om penselen met natuurlijke haren te gebruiken.

Tip # 4: Wees lief voor je harige vriendjes! Geloof me, als je investeert in goede penselen, dan wil je er ook goed voor zorgen. De levensduur van je penselen kun je verlengen door ze goed te onderhouden. Als je verf gebruikt die snel en watervast opdroogt, zoals acrylverf, kun je de penselen het best tussen de werkzaamheden door regelmatig nat gehouden of schoon maken, om indrogen van de verf te voorkomen. Olieverfpenselen kun je tijdens het werken uitspoelen in terpentine.

Laat zachtharige penselen nooit in het oplosmiddel staan, grote kans dat je penselen onherstelbare schade oplopen. Je penselen moet je na gebruik goed wassen en vooral niet in het water laten staan. Gebruik bij het wassen zachte huishoudzeep en lauw water en “roer” met de penseel zachtjes in je handpalm tot het schuim helemaal schoon is. Daarna goed uitspoelen en de penseel uitslaan. Breng met je vingers de haren terug in de oorspronkelijke vorm en laat ze, liggend of staand met de haren naar boven, drogen. Aquarelpenselen maak je schoon met water. Nooit warm water gebruiken, dat is slecht voor het haar.

Tip # 5: Probeer het! Niets vervangt de praktijk. Zonder direct in dure penselen te investeren, is het belangrijk om verschillende soorten penselen te proberen. Zo kun je ervaren welk effect een bepaald penseel heeft en of je het prettig vindt werken. Gaande weg zal je zelf gaan ervaren welke types en welk merk

De waardering van www.penselen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 274 reviews.